Etichete

marți, 17 septembrie 2013

Fondant de ciocolata




Este un desert simplu de facut si foarte gustos. Reteta preluata din cartea lui Gordon Ramsay " Meniul Perfect " ...
este o reteta pe care v-o recomand cu placere, ca si celelalte retete, insa, pentru aceasta trebuie sa aveti un cuptor destul de bun, pe care sa-l cunoasteti, insotit de un termometru pentru a-i verfica exactitatea. Din pacate, in momentul de fata eu nu am un termometru pt cuptor dar pe viitor mi-l voi achizitiona. Din acest motiv, reteta nu a iesit conform spuselor lui Gordon. Asta nu inseamna ca nu am respectat cu exactitate pasii, ci doar ca propriul meu cuptor nu este chiar foarte bun fara un termometru .
Avem nevoie de :

50g de unt nesarat si inca putin unt moale pentru uns
2 lingurite pudra de cacao pentru pudrat, plus inca putin pentru servit
50g de ciocolata neagra ( minim 78% cacao ) de buna calitate
1 ou mare
1 galbenus
60g zahar brun ( sau tos )
2 linguri de lichior ( eu am folosit Amaretto )
50g de faina , cernuta
Inghetata de vanilie pentru servit ( sau alt sortiment )
Mod de preparare
Pentru inceput, incingem cuptorul la 160 C / treapta 3 la aragaz. Este foarte important sa respectam temperatura de coacere, altfel nu vom avea parte de rezultatul dorit.
Ungem cu unt formele rotunde ( de preferat de teflon ) sau forme de ceramica si le punem in frigider timp de 10 minute, ca sa se intareasca untul.
Dupa 10 minute, le ungem inca o data cu unt si le pudram cu cacao din abundenta. Le tinem la frigider pana preparam compozitia pentru fondant.
In tot acest timp, topim ciocolata si untul intr-o craticioara la bain-marie, apoi le luam de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza.
Intr-un castron, mixam oul, galbenusul si zaharul pana ce obtinem o crema groasa.
Incorporam in ea amestecul de ciocolata, mixam, adaugam lichiorul si apoi faina si amestecam bine bine.
Impartim compozitia de ciocolata in forme si o punem la cuptor pentru 10 minute.

E voilla. In mijlocul acestor frumuseti de ciocolata, trebuie sa se afle o " lava de ciocolata " , lucru care la mine nu s-a intamplat datorita cuptorului meu " inteligent " . Tocmai din acest motiv, aveti grija la temperatura de coacere.

Bon appetit !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu