Etichete

marți, 17 septembrie 2013

Crap la tigaie cu ardei iute si lamaie verde


Spre fericirea mea, cartile mult asteptate au sosit . Vorbim despre " Bucataria Lumii " si " Meniul Perfect " de Gordon Ramsay. Astazi mi-am facut timp si-am rasfoit cartile. Ceea ce ma incanta foarte mult este faptul ca retetele din cartea " Bucataria Lumii " au cate ceva din lumea intreaga. "  Indiferent de ce veti avea chef sa gatiti, cu siguranta veti gasi ceva in cartea extravagantului maestru bucatar britanic. " Despre cea de-a doua carte nu pot spune decat atat : " Din bucataria italiana si cea frantuzeasca pana in cea marocana sau cea mexicana, est-asiatica sau din Orientul Mijlociu, cu arome din fiecare anotimp, cu siguranta vei gasi ceva pe gustul tau! Iar fotografiile sunt senzationale ! "
Am cules reteta de peste din Bucataria Thailandeza. Cum spune si Gordon " Trebuie sa stiti ca mancarea thailandeza este deosebit de aromata si uneori foarte picanta. Cheia preparatelor thailandeze este prospetimea, deci trebuie sa fie la inaltime. " Cam atat cu vorba, voi reveni si cu alte retete de genu. Pana atunci ...
Pentru 2 portii, avem nevoie de :
2 fileuri de crap ( in carte este specificat Red Snapper, dar cum nu aveam asa ceva, se poate inlocui cu orice peste alb cu carnea tare )
Sare si piper negru macinat
2 linguri de ulei vegetal
Sos ( dulce acrisor )
2 linguri de ulei vegetal
1 ardei rosu iute lung
4 catei de usturoi
fire de ceapa verde
2 linguri zeama de lime
4 linguri zeama de lamaie
2 linguri sos de soia
2 lingurite zahar brun
2 linguri de apa
Mod de preparare
Evisceram fileurile de peste cu o penseta de bucatarie si le lasam deoparte la temperatura camerei, timp in care preparam sosul.
Curatam ardeiul de samburi si-l tocam marunt, firele de ceapa verde curatate si taiate fin pe diagonala, usturoiul curatat si tocat.
Intr-o tigaie incingem uleiul la foc potrivit, adaugam usturoiul si ardeiul, amestecam usor timp de 1-2 minute.
Adaugam restul de ingrediente si anume : sosul de soia, zeama de lime si zeama de lamaie, zaharul brun, ceapa verde si amestecam. Le lasam la foc mic 5-10 minute, pana cand sosul scade si capata o consistenta ca de gem. Daca se ingroasa prea mult, adaugam 2 linguri de apa, pentru a-l subtia.
Intre timp preparam fileurile de peste :
Dupa ce le-am condimentat cu sare si piper, punem intr-o tigaie 2 linguri de ulei la incins, adaugam pestele cu pielita in jos si prajim pana cand pielea se rumeneste usor si pestele e gata in proportie de doua treimi.
Intoarcem fileurile de peste si le prajim pe cealalta parte 1 minut, pana cand carnea devine opaca si ferna. Scoatem fileurile pe un prosop de hartie pentru eliminarea surplusului de ulei.
Daca preferati garnitura, puteti servi cartofi noi copti, piure sau orez simplu.
E voilla !


Bon Appetit !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu