Cat timp ciorbita de vacuta este pe foc, imi fac timp si va impartasesc un nou deliciu culinar. De data aceasta am pregatit o reteta din cartea lui Gordon Ramsay " Bucataria Lumii ". Cum spune si autorul cartii, aceasta reteta este replica italieneasca a retetei britanice de ciuperci pe paine prajita. " Mamaliga la gratar este o baza excelenta pentru aromatele ciuperci sotate. "
Servita intr-o portie generoasa si cu o salata verde alaturi, acest fel de mancare este suficient de consistent pentru o masa de pranz in adevaratul sens al cuvantului.
Avem nevoie de :
500g amestec de ciuperci de padure, curatate ( aveti grija sa folositi un amestec de ciuperci de padure de calitate, atunci cand este sezonul lor. In alte momente ale anului, folositi ciuperci portabello sau manatarci . ( Eu am gasit ciuperci Pleurotus )
6 catei de usturoi
25g de unt
cateva fire de oregano
2-3 linguri de faina alba pentru pudrat
felii de parmezan pentru ornat
2 linguri de ulei de masline plus o cantitate pentru uns.
sare, piper.
25g de unt
cateva fire de oregano
2-3 linguri de faina alba pentru pudrat
felii de parmezan pentru ornat
2 linguri de ulei de masline plus o cantitate pentru uns.
sare, piper.
Pentru mamaliga :
200g malai
1.2L de apa
sare
1.2L de apa
sare
Mod de preparare
Mai intai pregatim mamaliga :
Turnati apa intr-o oala medie, sarati-o usor si asteptati sa dea in clocot. Adaugati treptat malaiul intr-un fir subtire si uniform, amestecand continuu ( cu telul ), pana cand mamaliga se ingroasa si absoarbe toata apa. Cand este gata, luati-o de pe foc, asezonati-o bine cu sare si piper si asezati-o intr-o tava unsa cu putin ulei. Folosind o paleta, uniformizam mamaliga astfel incat sa aiba o grosime de 2cm. Lasati-o 30 de minute sa se raceasca si sa se aseze ( este bine sa respectati indicatiile, eu m-am cam grabit cu prepararea felului de mancare, si forma dorita nu prea a iesit din cauza faptului ca mamaliga nu s-a racit cum trebuia ) .
Prepararea ciupercilor : Curatam ciupercile - este bine sa taiem putin din codite, le spalam si le lasam la scurs, dupa care le vom taia pe din doua pe cele mari.
Curatam usturoiul si-l tocam ( nu foarte marunt ), alegem frunzele de oregano ( este bine daca gasiti oregano proaspat, si nu uscat ).
Intr-o tigaie bine incinsa la foc iute, adaugam uleiul de masline si ciupercile, le calim rapid, pana incep sa se rumeneasca. Adaugam usturoiul si untul, sarea, piperul si jumatate din frunzele de oregano.
Continuati sa caliti ciupercile la foc iute pana cand se evapora tot lichidul scurs din ele. Luati tigaia de pe foc, dar mentineti-o calda.
Intre timp, punem la foc potrivit o tigaie-grill . Taiem mamaliga in patrate de 8-10 cm si presaram putina faina, apoi ungem grilul cu ulei de masline. Frigem feliile de mamaliga 2-3 minute pe fiecare parte, pana cand incep sa se rumeneasca usor. ATENTIE !!! daca frigem mamaliga cat timp aceasta este calda, nu va iesi cum trebuie. Tocmai de aceea, aceasta trebuie sa fie bine racita si intarita ! Daca le pregatiti in transe, bagati-le in cuptor, la foc mic, pentru a se mentine calde.
Asezam feliile de mamaliga pe un platou, punem peste ele ciupercile sotate, presaram felii de parmezan ( pe care le-am realizat cu ajutorul cutitului economic ) si ornam cu frunze de oregano ( eu n-am gasit, si-am ornat cu frunze de patrunjel )....
E voilla !!!
Bon appetit !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu