Etichete

miercuri, 4 decembrie 2013

Tort de ciocolata si portocale


Dupa cum am mai spus si in descrierea mea, nu sunt o adepta a dulciurilor dar cand le vad atat de apetisante in revista, nu ma pot abtine sa nu incerc, chiar daca din punct de vedere al aspectului ( si ma refer la tort ) nu este exact ceea ce imi doream. La aspectul torturilor clar mai am de lucrat. Gustul : Delicios ! Pentru acest tort de ciocolata si portocale va trebuie timp.. cel putin 3 ore.. la mine a durat ceva mai mult deoarece inca sunt o stangace in materie de creme si alte dulciuri. Sa respectati cu exactitate masurile si timpul de coacere, ca totul sa iasa asa cum va doriti. Pentru tortul de ciocolata si portocale, aveti nevoie de : 

 2 Blaturi de ciocolata :
8 albusuri
400g nuca macinata
300g zahar
3 linguri de cacao
4 linguri de faina
1/2 plic praf de copt

1 Blat de portocale
80g unt
6 oua mari ( galbenusurile separate de albusuri )
coaja rasa si zeama de la 2 portocale
2-3 linguri de lapte ( daca este nevoie )
1 lingurita extract de vanilie
160g faina
150g zahar

Glazura de portocale
350g unt nesarat la temperatura camerei
600g zahar pudra, cernut
coaja rasa si zeama de la 2 portocale, la temperatura camerei

Pentru glazura de ciocolata
100g unt
200g de zahar pudra 
100g cacao
100g ciocolata neagra, tocata
200ml de smantana pentru frisca
1 lingurita extract de vanilie

Mod de prapare
Mai intai pregatim blaturile de ciocolata 

Albusurile le batem spuma tare cu zaharul. Adaugam zaharul in ploaie dupa ce albusurile s-au facut spuma. 


Amestecam cu un tel, faina, cacao, nuca macinata si praful de copt. 


Dupa ce albusurile s-au facut bezea, adaugam incet, prin rasturnare cate o lingura si amestecam usor cu o spatula .

Ungem o tava cu ulei, tapetam cu foaie de copt si coacem prima jumatate de aluat la 200g celsius aprox 20 de minute. Faceti testul cu scobitoarea :). 
Repetam si cu cealalta jumatate de aluat. 


Blatul de portocale

Topim untul intr-o craticioara. Cu un tel, batem galbenusurile, zeama  si coaja de portocale, extractul de vanilie. Incorporam faina pentru a obtine o pasta. Separat, transformam albusurile intr-o spuma rigida cu ajutorul unui mixer. Adaugam zaharul si continuam mixarea. Incorporam mixul de bezea in amestecul de faina cu unt, zeama si coaja de portocale si il intindem uniform in tava tapetata cu foaie de copt. Dam la cuptor pentru aprox 30 de minute la 190g celsius. La fel, facem testul cu scobitoarea. 

Glazura de portocale 
Amestecam untul, zaharul pudra, coaja rasa de portocale si zeama. Incerca sa fii cat mai rapid - aciditatea portocalei poate incepe sa taie compozitia daca amesteci prea mult. Totusi, daca pare putin taiata, nu te ingrijora, opreste-te din mixat, gustul va ramane la fel de bun. 


Glazura de ciocolata
Pune toate ingredientele pentru glazura de ciocolata intr-un bol termorezistent, deasupra unei oale cu apa care fierbe la foc mic. Topeste-le, amestecand ocazional, pana cand sosul devine fin si lucios. 

Asamblarea tortului. 

Asezam un blat de ciocolata si intindem glazura de portocale.
Peste acesta, vom aseza blatul de portocale si de asemenea vom intinde glazura de portocale.
Desigur, ultimul blat va fi tot cel de ciocolata peste care intindem glazura de portocale si imbracam tortul cu glazura de ciocolata . De ornat, il puteti orna cu restul de ciocolata neagra, rasa.  Dam la frigider pana a 2 a zi :) 

Et voila... tort de ciocolata si portocale




Bon appetit ! :)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu